Babella

Direktlänk till inlägg 21 september 2010

Whale 2010

Av babella - 21 september 2010 17:50

Som ni säkert märkt har det varit val i Sverige. (Nämen hoppsan, har det?)

Ni måste nu ha klart för er att jag egentligen inte är ett dugg insatt i politik och skiter egentligen fullständigt i vad de håller på med. Vi har valt dem för att vi ska slippa ta ställning till precis varenda fråga.


Tänk vad jobbigt det vore om vi var tvungna att ta ställning till precis varenda fråga. Antingen skulle vi inte ha tid med jobb, eller inte ha någon fritid. Eller kanske inget av dem, jag vet ju faktiskt inte hur mycket fixar och trixar med där uppe. Å andra sidan skulle det ju kunna vara rätt lite också, de kanske bara sitter där och käkar kakor och håvar in pengar? Nej, från och med nu ska jag vara seriös. Jag tror inte de käkar kakor (eller det kanske de gör, men i så fall gör de det emellan att de gör allt annat viktigt).


Som sagt, jag fattar inte ett skit av politiken och känner mig rätt bekväm med det. Eller kände mig. Tills förra fredagen, då jag helt plötsligt var tvungen att ta ställning. "Vafan", tänkte jag, "jag är för ung och dum för detta!" Det som hände var alltså skolvalet. Fram tills det ögonblick jag ställde mig bakom skärmarna (eller rättare sagt notställen) var jag helt 100. Jag skulle rösta på piraterna, det fanns inget alternativ. Visst, det de sa om barnpornografi var väldigt dumt. Men jag känner att jag har en förklaring till varför de sa som de sa, och jag accepterade och förlät. Och, vad jag vet, är de de enda som är emot IPRED eller FRA, kommer aldrig ihåg vilken som är vilken.


När jag stod där bakom ville jag helt plötsligt rösta på miljöpartiet. Det tog en lång stund innan jag kunde bestämma mig, men till slut röstade jag. Nu efteråt har jag lite ont i magen för mitt val. Men det känns ändå som att det är okej, det var ju faktiskt inte på riktigt denna gång. Men nästa gång, då ska jag läsa på ordentligt innan.


Det jag faktiskt egentligen skulle skriva om kommer nu.

När man ska bestämma sig för ett parti är det så mycket man måste tänka på. De har åsikter om en miljard frågor, men jag håller med Vänstern om två, Moderaterna om en, Miljöpartiet om fem och Centern också om fem. Så vad ska jag göra? Rösta på Mp till riksdagen, C till landstinget och M till kommun? Nej, fick jag ont i magen denna gång vill jag inte tänka på hur jag skulle känna mig om jag röstade så om fyra år...


Men till varje problem finns det en lösning! Och gissa om det inte råkar vara så att just jag råkar sitta på den perfekta lösningen?

Nej, jag vet inte ens om lösningen är bra eftersom jag är så oinsatt. Men det är en idé, och jag vill dela med mig av den. Jag vill ha era åsikter. Så om jag inte har minst två kommentarer på detta inlägg tar jag alla er läsare, buntar ihop och slår ihjäl!

...

Nej det är jag för snäll för    (<- jag)


Tänk om man hade mindre grupper av människor som bara hade åsikt i en, kanske två (i  så fall sammanhängande) frågor. Då skulle jag kunna med gott samvete rösta på de som i nuläget är i Pp i integritetfrågorna och på de som i nuläget är i Mp i miljöfrågor och så vidare. Förstår ni vad jag menar, eller är jag luddig? Jag känner inte att jag kan förklara bättre vad jag menar än som det är nu faktiskt...


Ett problem som skulle uppstå är att vi skulle behöva rösta många många fler gånger än de tre gånger vi röstar nu. Om man skulle säga "just learn to live with it" eller om man skulle tvingas begränsa sig till att rösta på "den här frågan tycker jag är viktig och denna grupp har en bra åsikt" bara fem eller tio gånger, det vet jag inte. Jag vet inte vilken sort som skulle fungera i praktiken, men jag tror att det senare skulle fungera bättre.


Nu vill jag ha DIN ÅSIKT! Vad tror du, skulle denna sorts "spetsparti"-grej fungera, eller har vi det bra som det är?


För övrigt tycker jag att det är lite gulligt att Sossarna fick flest röster, fast de blå vann. Stackars rödgröna, de hade vunnit om de bara varit fler partier...


Sen tycker jag att det är synd att C och Mp inte bildar ett eget block. Skulle de få tillräckligt med röster skulle de kunna säga stopp till all miljöförstöring. Visst, vi skulle vara halvvägs tillbaka till stenåldern. Men vi skulle vara på god väg mot en bättre, friskare planet.

Jag vill ha en helgrön regering.



  


Ps. Jag vet att det inte heter "whale" utan "election". Ha lite humor!

 
 
Ingen bild

Mamlan

21 september 2010 19:13

Helt underbart! Du är ju en blivande politiker;) Häftig idé, kanske kan man internetrösta framöver så att vi "slipper" att gå till vallokalen. Tål att fundera på!

babella

21 september 2010 22:38

Problemet med internetröstning i nuläget är att du inte skulle kunna validera till 100% att du var du och någon annan skulle kunna rösta "på din bekostnad". Dessutom blir det problem om någon hackar sig in på valmyndigheten (som jag antar skulle få ansvaret för internetröstningen) och får tag på vem som röstat på vad. Egentligen förstår inte jag varför man ska gömma vad man röstar på, man borde vara stolt för sin åsikt. Men en del vill ju gömma och låta glömma, och för dem skulle det ju inte bli roligt om informationen om vad de röstade på kom ut.
Men tanken är god, men fram tills vi får ett bättre och säkrare internet får vi nog nöja oss med att lufta på våra feta rumpor och släpa oss iväg till vallokalerna :)

 
Anders Pantzar

Anders Pantzar

21 september 2010 21:20

Jag instämmer i mycket av vad du säger. Jag velade också in i det sista (och jag röstade på riktigt). För mig stod det mellan Piratpartiet, Miljöpartiet och Moderaterna. Jag löste det så att jag tog tre tomma valsedlar och slumpade ut de tre partierna mellan riksdag, landting och kommun.

Jag håller även med dig om att en helgrön regering vore bäst.

Det där med att "spetspartier" vet jag inte om det vore bra. Det skulle nog skapa en del förvirring. Ett alternativ vore att ha fler folkomröstningar om specifika frågor.

http://droumerda.blogspot.com

babella

21 september 2010 22:32

Du är så klok käre kusin :)

Det med "spetspartier", det var det jag tänkte, att det skulle skapa så mycket förvirring alltså. Det skulle bli för mycket och för komplicerat. Och fler folkomröstningar tycker jag är ett måste om denna demokrati ska fungera som det är meningen tror jag.

 
Ingen bild

Mamlan

21 september 2010 23:10

Fast det där med säkerhet är redan löst iom att man har säkert Bank-Id; går ju att använda i även detta sammanhang. Men jag lovar att jag ska lyfta min tunga bakdel även framöver :)

babella

22 september 2010 18:24

Det är i och för sig sant, det tänkte jag inte på... Fast inte ens det är ju helt 100 tyvärr, men näst intill :)

 
Ingen bild

Mamlan

23 september 2010 19:29

Och mer på tal om säkerhet: rent hypotetiskt skulle jag eller Janne ha kunnat ta Olgas röstkort och hämtat hennes legitimation på Solvändan och gått och röstat åt henne; utan att hon skulle ha haft en endaste liten aning om det. Så säkert är vårt nuvarande system! Demokratin har sina brister, men alternativet är värre!!!

babella

26 september 2010 12:32

Fast...Är det för att hon är gammal eller skulle typ Jonathan kunnat ta Maries också? Dumt att man inte måste visa leg i så fall.

 
Ingen bild

28 feb 93

27 september 2010 21:29

Håller med om att C och Mp borde bilda helgrön allians. Tyvärr är C väldigt fientligt inställda till Mp (eller det kanske bara är Morr Otäcksons personliga åsikt), så jag tror tyvärr inte att det blir verklighet :(

babella

28 september 2010 12:34

Jag tror att de kan enas bara de skärper till sig och diskuterar de frågor de är oense om. Så jo, inser de bara att det finns de som vill att de ska enas tror jag att de kommer försöka.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av babella - 26 november 2011 23:56

Okej, så jag har pretty much gett upp idén på att jag kommer få igång denna blogg igen. Dock har jag både twitter och tumblr för er som ändå vill följa mina knäppa tankar.   Twitter: http://twitter.com/#!/Ramevik Tumblr: http://frokenramevik.tu...

Av babella - 5 september 2011 18:52

Känns som att jag varit borta i en evighet. Minns inte när jag bloggade senast. Minns inte vad jag skrev. Har haft en hektisk sommar I guess. Men nu är skolan igång igen, och jag tänker köra igång med veckans citat, bara för att jag är citatälskare. ...

Av babella - 9 juli 2011 00:41

Två veckor. Två jävla veckor. Det är så länge en man (om man ens kan kalla dem det än) står ut med mig numera. Är jag verkligen såååå... Ja, tråkig? Eller vad fan är problemet? Själv tror jag att jag helt enkelt är på tok för vanlig, eller åtminstone...

Av babella - 29 juni 2011 18:45

Tänk om jag bara kunde få spola tillbaka tiden och göra om, göra rätt... Skulle ge massor för det. Fattar inte hur allt kunde bli så fel så fort.   Jag känner verkligen att Gnesta inte är ett ställe för mig. Har bott här typ.. Ja, 7 år blev det v...

Av babella - 23 april 2011 10:33

En kvinna står nedgrävd till midjan med bakbundna händer. Hennes man, far och söner kastar stenar på henne. På sönernas kinder rinner tårar, medan det på Sorayas kropp rinner blod.   Denna scen ut ”The Stoning of Soraya M” kommer aldr...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2010 >>>

Fråga mig

5 besvarade frågor

Omröstning

Du som läser min blogg, känner du mig personligen?
 Ja
 Nej

Senaste inläggen

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

Kategorier

Besöksstatistik

RSS

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards